Sporočilo za javnost

Na skoraj 4 ure trajajoči seji Glavnega odbora SSD je bilo sprejetih več sklepov zaradi nadaljevanja protestnih aktivnosti zoper samovoljo Vlade in DZ zaradi nespoštovanja neodvisnosti sodstva in načela delitve oblasti.

Sodniki vztrajamo pri takojšnji izvršitvi odločbe Ustavnega sodišča U-I-772/21, ki ni in ne more biti povezana z nikakršnimi sindikalnimi pogajanji.

Ministrica za pravosodje se na naše vabilo ni odzvala in tako vse od iztega roka, ki ga je Ustavno sodišče določilo, s sodniki Vladna stran sploh ne komunicira.

Sodniki v SSD podpiramo zahtevo Sodnega sveta, ki od Ustavnega sodišča zahteva absolutno prednostno odločitev o načinu izvršitve odločbe ustavnega sodišča U-I-772/21.

Podpiramo današnjo opozorilno stavko državnih tožilcev.

V SSD smo pripravili vzorec individualnih tožb in pripomoček za izračun prikrajšanja za vsakega posameznega sodnika. Načrtujemo množično vložitev zahtevkov na Državno odvetništvo v začetku meseca marca.

Nadaljevali bomo s protestnimi zbori na sodiščih, prvi bo že 7.2.2024

Še naprej bomo obveščali mednarodno javnost o nespoštovanju neodvisnosti sodstva in odločbe Ustavnega sodišča; trenutno se pripravljamo se na obisk predstavnika Evropske komisije zaradi priprave poročila o stanju vladavine prava v Sloveniji v mesecu februarju.

Protestov pa ne bomo več nadaljevali z omejevanjem našega dela (“sodniško stavko”), ker bi bilo to na škodo ljudi, ki za samovoljo in aroganco na strani vlade in državnega zbora niso krivi. Očitno smo sodniki v tej državi eni redkih, ki se zavedamo pomena pravic državljanov. Zato bomo naše interese, pa čeprav so ti širši, ker zadevajo varstva vladavine prave, uveljavljali izključno po pravnih poteh in z ozaveščanjem javnosti.

za Slovensko sodniško društvo

dr. Vesna Bergant Rakočević