Obvestilo za javnost

V Slovenskem sodniškem društvu smo z začudenjem vzeli na znanje današnji nastop predsednice DZ v oddaji Politično:
https://www.rtvslo.si/slovenija/urska-klakocar-zupancic-treba-je-izkoreniniti-sistemsko-korupcijo/698763

Na trditev predsednice DZ, da v proračunu ni denarja za uresničitev odločbe Ustavnega sodišča o materialni sodniški neodvisnosti,  smo se v SSD že odzvali. Gre za neobrazloženo trditev, ki se ob tem, da so si politične stranke dvakratno povišale financiranje, pokaže tudi kot povsem neverodostojna.

Izjava ga. Klakočar Zupančič, da bomo sodniki morali za uresničitev ustavne odločbe počakati na dogovor s sindikati, kaže na popolno sprenevedanje ali pa na temlejno nerazumevanje bistva pravne države.  V normalni pravni državi zakonodajna veja oblasti pač ne podvrže uresničitve odločbe Ustavnega sodišča volji sindikalnih voditeljev.

Povsem nove standarde pravne in politične kulture pa je predsednica DZ postavila z izjavo, da je zavzemanje sodnikov za uresničitev odločbe Ustavnega sodišča izsiljevanje. Vsakomur, ki da kaj na vladavino prava, morajo biti takšna razmišljanja povsem tuja.

Ustavno sodišče je zakonodajalcu, ki mu predseduje ga. Klakočar Zupančič, naložilo uresničitev ustavne odločbe v roku, ki je potekel pred 46 dnevi. Od predsednice zakonodajnega organa pričakujemo, da stori vse, kar je v njeni moči za odpravo neustavnega stanja in s svojim zgledom kaže državljanom, kako pomembno je spoštovanje zavezujočih odločb sodišč.

Slovensko sodniško društvo